Eschenheimer Tower

  • A new walkway connecting the Eschenheimer Tower to a nearby Frankfurt pedestrian area relieves the severe and chronic traffic problem created by the nineteenth-century ringstrasse or "ring road": the heavily traveled vehicular passage is too hazardous for pedestrians to cross, while the tunnels beneath it are too squalid and the overhead tram too inconvenient. A barrel vault, which encloses the road, is covered with earth to create a gently rolling hill that, in turn, serves as a pedestrian bridge. The hill becomes a landscaped mini-park uniting inner and outer sectors of the city, and reconnecting patches of greenery previously separated by the ringstrasse.
  • In series, these bridges produce a greenbelt around the city to be enjoyed by pedestrians, joggers, bicyclists, and drivers alike. The walkway not only defines the edge of the urban fabric, but also reinstates the Eschenheimer Tower-the city gateway-as a garden foyer.

project information

location:   Frankfurt, Germany
client:   City of Frankfurt
date:   1985
area:   20,000 sq ft