Mercedes Benz Showroom

  • A showroom for new Mercedes Benz automobiles is located on a small site with typical commercial buildings to its left. In order to hide an unattractive diner from the view of people approaching the showroom via the primary road access, a tall wall of polished black stone is erected. This reflective, black wall serves as a display board as well as a backdrop for profiling the new vehicles. The exhibition spaces - both exterior and interior - are conceived as continuous ramped surfaces that lead up and down from the road level and evoke the feeling of movement. The enclosed showroom consists of translucent glass-block floors that are inclined so that visitors are able to view cars from above and below as well as laterally.
  • The cars - presented as sculptures - suggest acceleration and deceleration; and the translucent glass place, dematerialized by the light passing through it, emphasizes the poetic aspect of movement.

project information

location:   New Jersey
client:   Withheld at Request of Client
cost:    Est. $4,500,000
date:   1985
area:    20,000 sf

awards

  • 1987 Progressive Architecture Award
  • 1986 NYC / American Institute of Architects, Architecture Projects Award