Venice-Mestre Hospital

  • The Venice-Mestre Hospital is the result of a turnkey competition awarded to Astaldi, one of Italy's two largest developers. This scheme won over a more conventional design because it was understood that the building was conceived as part of the healing process. This complex of buildings is united by abundant gardens offering the patient pleasant vistas. Patient rooms are arranged so that every patient has direct views to plants and trees in front of his windows as well as long perspectives onto the surrounding fields. Patients at this hospital see greenery instead of other patients through their windows.
  • The overall design is flexible enough to adapt to future care so as full care needs are reduced by advances in healthcare technology, the present 680 beds may some day be reduced to 300 as day patient care is expanded displacing private rooms. Visitors arriving by car or train enter the hospital on a gently sloping green ramp under which all cars are parked. Visitors then enter directly into the Grand Lobby, which doubles as reception hall for day patients. It also holds various facilities for visitors like shops and cafes. As the building floors shift to one side as it rises, garden terraces are created. This stepped side of the building offers each patient room a private garden. On the other side a multi-story atrium in created by the over hang of floors.
  • Here, above the Grand Lobby patients rooms face onto the atrium filled with plants like a huge greenhouse.

    Link to Architectural Record

project information

location:   Venice-Mestre, Italy
client:   Astaldi
cost:   $650 M
date:   2008

awards

  • First Prize in Competition