School of Forestry and Environmental Studies

  • This proposal for a new facility at Yale University gives back to the university community all the land the building occupies in the form of gardens. The roof surface is completely covered in grass and small plants making the entire building a garden to be used by all as a private place for repose. The new building will integrate itself into the existing landscape while taking advantage of the best possible views and solar orientation for low energy consumption. By blocking hot summer sun and welcoming warm winter sun, the interior spaces use less energy to cool in the summer and heat in the winter. The north edge of the building is defined by a 200-foot long structure that will support an array of photovoltaic panels.
  • The project sets a guideline for future construction at the University by establishing precedence that new construction can provide educational environments without destroying precious open space and using excessive energy.

project information

location:   New Haven, Connecticut
client:   Yale University
date:   2001
area:   45,000 square feet